top of page

Acetonitrile CAS No 75-05-8 Asetonitril

Acetonitrile

CAS No: 75-05-8

Asetonitril, genellikle kısaltılmış MeCN (metil siyanür), CH formülüne sahip kimyasal bileşiktir.
3CN. Bu renksiz sıvı en basit organik nitrildir (hidrojen siyanür daha basit bir nitrildir, ancak siyanür anyonu organik olarak sınıflandırılmaz).

Asetonitril, genellikle kısaltılmış MeCN (metil siyanür), CH formülüne sahip kimyasal bileşiktir.
3CN. Bu renksiz sıvı en basit organik nitrildir (hidrojen siyanür daha basit bir nitrildir, ancak siyanür anyonu organik olarak sınıflandırılmaz). Esas olarak akrilonitril üretiminin bir yan ürünü olarak üretilir. Organik sentezde ve bütadienin saflaştırılmasında polar aprotik çözücü olarak kullanılır.[5] N≡C−C iskeleti, 1.16 Å'lik kısa bir C≡N mesafesi ile doğrusaldır. Asetonitril, rafinerilerde bütadienin saflaştırılmasında esas olarak bir çözücü olarak kullanılır. Spesifik olarak, asetonitril, bütadien dahil hidrokarbonlarla dolu bir damıtma kolonunun tepesine beslenir ve asetonitril kolondan aşağı düşerken, daha sonra kulenin altından ikinci bir ayırma kulesine gönderilen bütadien'i emer. Daha sonra bütadieni ayırmak için ayırma kulesinde ısı kullanılır.

Laboratuvarda, suyla ve çeşitli organik çözücülerle karışabilen, ancak doymuş hidrokarbonlarla karışmayan orta kutuplu bir çözücü olarak kullanılır. Uygun bir sıvı aralığına ve 38.8'lik yüksek bir dielektrik sabitine sahiptir. 3.92 D'lik bir dipol momenti ile[8] asetonitril, çok çeşitli iyonik ve polar olmayan bileşikleri çözer ve HPLC ve LC-MS'de mobil faz olarak kullanışlıdır.

Nispeten yüksek dielektrik sabiti ve elektrolitleri çözme yeteneği nedeniyle pil uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Benzer nedenlerle, döngüsel voltametride popüler bir çözücüdür.

Ultraviyole şeffaflığı UV kesmesi, düşük viskozitesi ve düşük kimyasal reaktivitesi, onu yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) için popüler bir seçim haline getirir.

Asetonitril, monomerlerden DNA oligonükleotitlerinin üretiminde kullanılan baskın çözücü olarak önemli bir rol oynar.

Endüstriyel olarak, ilaç ve fotoğraf filmi üretimi için bir çözücü olarak kullanılır.

bottom of page